Truca'ns al 935 657 010  |  Vols fer una queixa telemàticament? fes click aqui.

El meu homenatge particular a un lluitador

 Arcadi Oliveres ha estat diagnosticat d’un càncer terminal. Ell mateix ho ha comunicat.

L’Arcadi és un home de pau, un mediador, un lluitador per la pau universal i local, pels valors humans, pels drets dels més vulnerables. I ara està vivint en pau els darrers dies o setmanes, acompanyat de la seva família i dels seus amics més íntims.

L’Arcadi és un amic, és el president de la Unipau, la nostra Universitat de la Pau, que va fundar l’any 1984, conjuntament amb Frederic Roda Pérez, de l'Institut Victor Seix de Polemologia, i d'Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau, amb la que col·laborem continuadament.

L’Arcadi és una persona de Sant Cugat, i el seu i el nostre Ajuntament ha iniciat el procediment per nomenar Arcadi Oliveres fill predilecte de la ciutat, fet que valoro molt positivament i agraeixo.

Arcadi, has viscut plenament i ara estàs acomiadant-te dels que t’estimem.

Viu intensament aquest trànsit, amb amor.

Ramon Palacio

10 de desembre de 2020, Dia internacional dels Drets Humans

Article sencer: https://sindicsantcugat.cat/noticies/93-10-de-desembre-de-2020-dia-internacional-dels-drets-humans

Els nous drets humans

1. El Pla de drets humans de Catalunya

A desembre del 2019, ara fa un any, i abans que la pandèmia de la Covid-19 ens atrapés, l’anomenada «Estructura de Drets Humans de Catalunya», formada pel Síndic de Greuges de Catalunya i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, va presentar el primer Pla de drets humans de Catalunya, amb mesures sistematitzades adreçades a assolir el gaudi més alt de drets humans i llibertats fonamentals al nostre país.

https://www.idhc.org/ca/recerca/publicacions/altres-publicacions/pla-de-drets-humans-de-catalunya.php

El Pla pretén ser un instrument de planificació de polítiques públiques i estableix un seguit d’accions concretes i mesurables que s’haurien d’aplicar entre el 2020 i el 2023, amb la finalitat de millorar la promoció i la protecció dels drets humans al nostre país.

El Pla desenvolupa una sèrie d’accions emmarcades en diversos àmbits, a saber:

- Democràcia igualitària, que inclou drets individuals en relació amb l’entorn, com la salut, l’educació, el treball, l’habitatge, la ciutat harmoniosa i sostenible, el medi ambient, la integritat personal, la seguretat viària, el consum responsable i viure amb dignitat el final de la vida.

- Democràcia plural, que inclou drets culturals, com el dret a la protesta, a la llibertat d’expressió, reunió, manifestació i comunicació, a l’autodeterminació informativa, a la cultura, als drets lingüístics, i a la llibertat de pensament, consciència i religió.

- Democràcia participativa, que inclou drets en relació amb la «res pública», com el dret a la participació en els afers públics, i el dret a la bona administració, a la lluita contra la corrupció i a la transparència

- Democràcia paritària i interseccional, que inclou drets de grups determinats i de minories, com els drets de les dones, drets de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, intersexuals i queer (LGTBI), drets sexuals i reproductius, drets de les persones grans, drets de les persones amb discapacitat, i drets de les persones migrants

- Democràcia dels infants, amb drets específics dels infants com dret a la identitat i a l’escolta i altres drets i llibertats civils dels infants, dret a un entorn familiar i a la protecció, dret a un nivell de vida adequat i al nivell de salut més alt possible, dret al joc, descans i activitats recreatives i culturals, i drets dels infants afectats per mesures especials de protecció.

I finalment,

- Democràcia garantista, amb la igualtat davant la llei i dret a la justícia, el dret a una fiscalitat justa, dret a la pau, la veritat i el desenvolupament, i el dret a l’autogovern.

Continua llegint

Jornades del Síndic. Salut mental infantil i juvenil

En els últims anys, s’ha manifestat significativament la problemàtica de salut mental d’infants tals com el TDAH, la depressió en adolescents o el suïcidi. Tot i això, no es parla gaire d’aquest tema considerat tabú. Una mesura per ajudar a trencar amb aquest tabú i acabar amb l’atribució de perillositat que pateixen les persones afectades és sensibilitzar a la ciutadania i en particular als joves.

Actualment amb la Covid-19 encara s’agreuja més la situació, molts nens i joves sense problemàtiques prèvies en salut mental han acusat el confinament i els canvis a la seva vida i estan patint trastorns psíquics com ansietat, depressió, trastorns del comportament, trastorns alimentaris, etc.

L’ONU alerta sobre el suïcidi juvenil, la segona causa de mort en persones entre els 15 i 29 anys. En total unes 800.000 persones es treuen la vida a l’any al mon, una cada 40 segons.

https://news.un.org/es/story/2019/10/1463671

El 25 de setembre de 2015, els líders mundials van adoptar un conjunt de objectius globals per a eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots como part de una nova agenda de desenvolupament sostenible, anomenats ODS. Cada objectiu te fites específiques que s’han d’assolir en els propers 15 anys.

Per assolir aquestes fites tothom ha de fer la serva part; els governs, el sector privat, la societat civil i totes les persones.

La Salut mental està relacionada amb els ODS següents:

#3 - Salut i benestar, promoure la salut i els benestar dels nens i joves afectats per malalties mentals. #4 - Educació de qualitat, sensibilitzar des de l’escola sobre les malalties mentals per evitar estigmes sobre aquestes persones i eliminar els tabús existents. #17- Aliances per assolir els objectius, propiciar aliances tant amb l’escola com les associacions de pares, l’administració i qualsevol altre organització que ajudi al benestar de nens i adolescents afectats de malalties mentals.

ODS: https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/objetivos-de-desarrollo-sostenible

El Sindic de Greuges de Sant Cugat, en col·laboració amb la Federació Salut Mental Catalunya i l’Àmbit de gestió de Polítiques Socials de l’Ajuntament de Sant Cugat, ha preparat una jornada sobre salut mental infantil i juvenil que es celebrarà en línia el proper dia 2 de desembre d’11.00 a 12.45 hores.

Per participar enviar correu a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Programa de la jornada

Associació de Familiars de la Residència Sant Cugat, ASFAREST

Article sense: https://sindicsantcugat.cat/noticies/87-associacio-de-familiars-de-la-residencia-sant-cugat-asfarest

El síndic i els representants de l’Associació de Familiars de la Residència Sant Cugat, ASFAREST, s’han reunit avui per tractar de la problemàtica de les residències per a gent gran a Sant Cugat, en les que cal fer conviure la seguretat front a infeccions amb els drets de les famílies i el bon estat d’ànim dels residents.

La Generalitat va elaborar a maig 2020, i està actualitzant en versions posteriors, un pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial i un pla sectorial de gestió de la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2 en l’àmbit residencial, que a setembre de 2020 arriba a una versió 5.0, i que classifica les residències i els sectors dins de les residències en verd, taronja o vermell, segons el risc d’infecció.

La normativa és molt detallada, però laxa en l’exigència d’obligatorietat, i està subjecta a la interpretació de la direcció de cada centre o de l’empresa responsable.

Continua llegint

La Llar d'Avis de la Parròquia

Article sense : https://sindicsantcugat.cat/noticies/88-la-llars-d-avis-de-la-parroquia

S’adjunta: MANIFEST DE LA TAULA DE LA GENT GRAN AMB MOTIU DE LA COMMEMORACIÓ DEL "DIA  DE LA GENT GRAN 2020"

El síndic i el president del casal de la Llar d’Avis de la Parròquia s’han reunit per tractar la problemàtica de la gent gran arran de la Covid-19.

El dia 1 d’octubre és del dia internacional de la gent gran, i el casal ha presentat un manifest en el que es reclama el reconeixement de la gent gran i la seva presència en les decisions, així com el manteniment del nivell de les pensions, i la correcció de les greus deficiències estructurals, anteriors a l’actual crisi, que s’han fet visibles arrel de la pandèmia de la COVID-19.

La gent gran són els grans oblidats de la societat. Quan ja no són productius, la societat els oblida i les famílies han de encarregar-se, sense suport social, dels seus majors, a casa o en residències, principalment privades i convertides en un negoci, en una societat que cada cop estarà més envellida.

La llar d’avis de la parròquia ha estat tancada presencialment i ha funcionat sols amb grups de WhatsApp, amb les limitacions que això implica, fins al 19 d’octubre que reinicia activitats paulatinament, sempre dirigides per voluntaris i amb les màximes mesures de seguretat front a contagis.

El president de la llar reclama activar la constitució del Consell de la Gent Gran de Sant Cugat, iniciat fa molt de temps i encara en procés, com a eina de treball i debat municipal.

Continua llegint

Les noves relacions socials

Article complet: https://sindicsantcugat.cat/noticies/86-les-noves-relacions-socials

Han començat els col·legis, i els alumnes estan agrupats per «clusters», s’han reduït les ràtios d’alumne per mestre, i s’estan prenent un seguit de mesures de seguretat per minimitzar el risc de contagi de la Covid-19.

Els mercats i supermercats han separat portes d’entrada i sortida, ofereixen gel desinfectant, i demanen distància entre les persones.

Els bars i restaurants han distanciat les taules, no accepten grups grans i ofereixen la carta en codi QR.

Tot això és suficient? És eficient? És important?

Continua llegint

Presentació al Ple de l'informe del Síndic 2019

El dia 27 de juliol de 2020, en sessió extraordinària del Ple de l'Ajuntament de Sant Cugat, he presentat l'informe d'activitats corresponent a l'exercici 2019.

Ens han acompanyat la Síndica de Sabadell i presidenta del FòrumSD, Eva Abellan, la Síndica de Barcelona, Mª Assumpció Vila, la Síndica de Terrassa, Isabel Marques, la Defensora de Santa Coloma de Gramenet, Pepa Gónzalez, el Síndic personer de Mollet, LLuís Martinez i personal del FòrumSD i les sindicatures, a qui vull agrair expressament la seva presencia i afecte.

El Ple s’ha realitzat complint estrictament les mesures establertes en quant a aforament, distància de seguretat i l’ús de mascaretes.

Continua llegint

Benvingut sia l'ingrés mínim vital

Article complert: https://sindicsantcugat.cat/noticies/84-benvingut-sia-l-ingres-minim-vital

El govern de Madrid ha aprovat un ingrés mínim vital d’entre 461,5 i 1015€ per família, que haurà d’afectar a 850.000 famílies, integrades per 2,3 milions de persones, segons la seva situació i la renda de la família. Aquest ingrés suposa en total uns 3.000 milions € anuals.

Aquest ingrés mínim vital és compatible amb altres ingressos, i en particular i molt important, amb la renda mínima de ciutadania que ja existeix a 17 CCAA de l’Estat, i que afecten unes 300.000 famílies.

En el cas de Catalunya, la renda garantida de ciutadania es va aprovar fa tres anys i ha anat augmentant de mica en mica. Avui, segons els membres de la unitat familiar, va dels 664 (per a un sol membre) als 1.028 euros (a partir de 5 persones). Ara es podrà complementar en les condicions establertes amb el nou ingrés mínim vital.

Cal recordar que, segons dades d’Eurostat, l’Estat espanyol és el cinquè estat dels vint-i-vuit de la Unió Europea amb la taxa de pobresa més alta, un 21,5% del total, mentre la mitjana dels 28 Estats és del 16,9%.

Continua llegint

Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto

POLÍTICA DE COOKIES

Cookie és un fitxer que es descarrega a l'ordinador quan accedeix a determinades pàgines web. Les galetes permeten a una pàgina web, entre altres coses, emmagatzemar i recuperar informació sobre els hàbits de navegació d'un usuari o el seu equip i, depenent de la informació que continguin i de la manera com utilitzen els seus equips, es poden utilitzar per reconèixer a l'usuari . El navegador de l'usuari només memoritza les cookies del disc dur durant la sessió actual que ocupa un espai mínim de memòria i no fa malbé l'ordinador. Les cookies no contenen cap tipus d'informació personal específica, i la majoria d'elles s'esborren del disc dur al final de la sessió del navegador (les anomenades cookies de sessió).

La majoria dels navegadors accepten les cookies de manera estàndard i, independentment d'ells, permeten o impedeixen les galetes temporals o emmagatzemades en configuracions de seguretat.

Sense el vostre consentiment exprés: mitjançant l'activació de cookies al vostre navegador, sindicsantcugat.cat no vincularà a les cookies les dades emmagatzemades amb les seves dades personals facilitades.

Quins tipus de cookies fa servir aquest lloc web?

Cookies tècniques: són aquelles que permeten a l'usuari navegar per una pàgina web, plataforma o aplicació i l'ús de diferents opcions o serveis que existeixen, per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a les parts d'accés restringit, recordeu els elements que formen un encàrrec, realitzeu el procés de compra d'un encàrrec, feu la sol·licitud d'inscripció o participa en un esdeveniment, utilitzeu elements de seguretat durant la navegació, el contingut de la botiga per a emetre vídeos o so o compartir contingut a través de les xarxes socials.

Cookies de personalització: són aquelles que permeten a l'usuari accedir al servei amb unes característiques generals predefinides basades en una sèrie de criteris en el terminal de l'usuari, com ara l'idioma, el tipus de navegador a través del qual l'usuari accedeix al servei, la configuració regional des d'on accedeix al servei, etc.

Galetes d'anàlisi: Són aquelles que ben tractats per nosaltres o per tercers, ens permeten quantificar el nombre d'usuaris i així realitzar la mesura i anàlisi estadística de l'ús que fan els usuaris del servei ofert. Per fer-ho, analitzem la vostra navegació al nostre lloc web per millorar l'oferta de productes o serveis que us oferim. En particular, aquest lloc web utilitza Google Analytics, un servei d'anàlisi web proporcionat per Google, Inc. amb seu als Estats Units, amb seu a 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, Califòrnia 94043. Per a la prestació d'aquests serveis, utilitzen cookies que recopilar informació, inclosa l'adreça IP de l'usuari, que serà transmesa, processada i emmagatzemada per Google en els termes establerts al lloc web de Google.com. Incloent la possible transmissió d'aquesta informació a tercers per raons de requisits legals o quan aquests tercers processin la informació en nom de Google.

L'Usuari accepta expressament, per a l'ús d'aquest Lloc, el tractament de la informació recollida de la manera i amb els fins esmentats. I també reconeix saber la possibilitat de rebutjar el tractament de tals dades o informació que rebutgen l'ús de Cookies seleccionant la configuració adequada a aquest efecte al vostre navegador. Tot i que aquesta opció per bloquejar galetes al vostre navegador pot no permetre l'ús total de tota la funcionalitat del lloc web.

Podeu permetre, bloquejar o eliminar les galetes instal·lades a l'ordinador configurant les opcions del navegador instal·lades a l'ordinador:


Si teniu preguntes sobre aquesta política de galetes, podeu contactar a sindicsantcugat.cat a info@sindicsantcugat.cat